• Bert
  • Stefan
  • Michael
  • Niels
2 jaar geleden
2145
min
  • Firewall
  • Microwave
  • Proximus
  • Wifi
  • Server management

De Achelse Kluis op digitale kruissnelheid dankzij CMC IT & Telecom

De Achelse Kluis op digitale kruissnelheid dankzij CMC IT & Telecom

Een oase van rust en groen en toch volop leven in de brouwerij. Het typeert De Achelse Kluis, een historische abdijsite met een moderne invulling en een ongelooflijke aantrekkingskracht op duizenden toeristen, fietsers en wandelaars. Meegaan met de tijd, dat hebben ze hier goed begrepen. Daar hoort ook digitalisering bij. Een taak die het bestuur toevertrouwt aan CMC IT & Telecom.

Een gemeenschap van kluizenaars in de 17de en 18de eeuw, de trappistenmonniken van Westmalle die er in 1846 de Sint-Benedictusabdij oprichtten, een gedeeltelijk nieuwe abdij na de 2de Wereldoorlog… het zijn maar enkele fases in het boeiende verhaal van De Achelse Kluis. De monniken speelden jarenlang een voortrekkersrol op het vlak van landbouw, veeteelt, ambachtelijke activiteiten en bier brouwen. Vandaag is de abdij vooral bekend om het trappistenbier, de herberg en abdijwinkel. Noem het gerust een vernieuwend, sociaal bedrijf. Qua technologie kon de site niet achterblijven.

IT-upgrade graag

Patrick Roggemans, Site Manager & Bestuurder van De Achelse Kluis: “Oude gebouwen, dikke muren, een afgezonderd gebied, veel bezoekers die geconnecteerd willen blijven en dan internet hebben dat niet optimaal werkt. Dat kon niet blijven duren. Ons IT-niveau was dringend aan een upgrade toe en we hadden nood aan een partner met een bewezen trackrecord. Zo kwamen we terecht bij CMC IT & Telecom. CMC bracht onze situatie in kaart en heeft verschillende oplossingen aangeboden om onze digitale transformatie professioneel in te zetten. Het contact zat meteen goed. De investering was realistisch en op maat van wat we op dit moment nodig hebben. Concreet lagen de volgende plannen op tafel: internet via straalverbinding, centraal databeheer via de Cloud en camera’s voor monitoring van toegangen veiligheid.” “Ons IT-niveau was dringend aan een upgrade toe en we hadden nood aan een partner meteen bewezen track record. Het bracht ons bij CMC IT & Telecom.”

Communicatie, samenwerking & veiligheid in de Cloud

Internet dus. Niet via de kabel, maar via een straalverbinding of microwave antenne. Dit omdat er geen andere technologie beschikbaar is voor degelijk internet op zo’n afgelegen locatie. Straalverbindingen zijn een ideaal alternatief voor glasvezelverbindingen wanneer blijkt dat in de directe omgeving geen glasvezelnetwerk ligt. Het internet initieel binnentrekken gebeurt via een antenne. Ook om de afstand tussen bepaalde gebouwen te overbruggen, zijn er hier en daar straalverbindingen van gebouw tot gebouw opgezet. Bijvoorbeeld van het secretariaat naar de gebouwen van de abdij waar de leefgemeenschap ‘Fazenda da Esperança’ haar intrek heeft genomen.

Safety boosten met camera’s

Verder is er ook nog de fysieke factor ‘veiligheid’. De Achelse Kluis is een groot domein, er is veel beweging rond de brouwerij en winkel. Daarom koos het management voor een 10-tal binnen- en buitencamera’s die functioneren op beweging. Patrick: “Het is een extra geruststelling voor onze conciërge en we kunnen bij een voorval altijd de camerabeelden bekijken. We zien wie binnen en buiten gaat. Zo was er onlangs nog schade aan een wagen en via de camera’s hebben we het incident kunnen uitklaren. De technieken bestaan, dus wij implementeerden ze maar al te graag samen met CMC.”

“Het camerasysteem dat CMC binnen en buiten plaatste, verhoogt ons veiligheidsgevoel.”

Up-to-date

Of ons werk rendeert? “Absoluut. Het team én de bezoekers van De Achelse Kluis ondervinden ondertussen elke dag de voordelen van de IT-upgrade. Hier en daar zijn er nog wat aanpassingen geweest om het internet vlugger te doen werken. Bovendien kunnen we de wifi-coverage nog altijd verder uitbreiden over de site. Ik heb vandaag het gevoel dat we technologisch up-to-date zijn. Nog een meerwaarde is de CMC service en support, die is to the point en snel. Na deze digitale versnelling is het tijd voor de modernisering van het Poortgebouw en wie weet wat de toekomst op het vlak van IT-noden nog brengt.”